Ingrijire Stephanotis floribunda - Iasomia de Madagascar
Stephanotis face parte din familia Apocynaceae, este endemica din Madagascar si se prezinta sub forma unei liane rasucite ce poate depasi o lungime de 6 metri. Frunzele sunt lucioase, de culoare verde inchis, avand un aspect ce ofera valoare ornamentala mare chiar si atunci cand planta nu este inflorita.
Forma variegata reprezinta o mutatie recent aparuta, pentru moment destul de rara. Atunci cand este disponibila, poate fi comandata aici: Stephanotis floribunda variegata
Stephanotis floribunda 'Variegata'
Amplasare: Lumina puternica partial filtrata - in sezonul cald este recomandat sa evitati expunerea la soare puternic, pentru a evita arsurile. Cresterea in lumina buna favorizeaza inflorirea si dezvoltarea armonioasa a plantei. Expunerea unei plante in ghiveci mic la soare direct trebuie compensata prin udari mai frecvente, deoarece vasul se incalzeste iar substratul tinde sa se usuce prea rapid.
Este esential ca in sezonul rece plantele sa fie ferite de surse de caldura (de ex. calorifer) sau surse de frig (de ex. o fereastra care se deschide des, curenti de aer rece).
Temperatura. Stephanotis este o planta tropicala, iar in Europa va fi crescuta exclusiv ca planta de interior. In sezonul cald poate fi crescuta pe o terasa umbrita. Desi rezista afara pana la 4°C, la aceasta temperatura planta sufera daune semnificative.
In conditii de interior, temperatura optima de cultura se situeaza in intervalul 16-31°C. Atunci cand temperatura scade sub 16°C, planta intra in dormanta si este posibil sa piarda un volum semnificativ de frunze.
Temperaturile ridicate vor fi compensate cu ajutorul umiditatii - daca temperatura ambientala este ridicata (peste 26°C), puteti ajuta planta prin pulverizarea foliajului.
Iarna, udarile vor fi rarite - udati cu un volum redus de apa, doar atunci cand substratul este complet uscat. Umiditatea care stagneaza in substrat, in contextul in care planta nu este in crestere (ceea ce inseamna ca nu consuma nutrienti si apa), poate duce la deteriorarea iremediabila a plantei.
Fertilizarea va incepe in luna Martie, cand planta intra in crestere activa si se va face la 1-2 saptamani, iar in Octombrie va fi redusa sau chiar stopata. Faptul ca este o planta cu crestere viguroasa/rapida, indica necesitatea unui fertilizant cu N mai mare. Se poate folosi cu succes un fertilizant generic de calitate pentru plante cu flori.
Inflorirea exemplarelor de Stephanotis are loc de obicei in sezonul cald, perioada Aprilie - Octombrie. Manunchiurile de flori apar exclusiv pe cresterile noi.
Florile de Stephanotis au o valoare ornamentala mare, motiv pentru care sunt folosite in toata lumea pentru aranjamente florale specifice evenimentelor - salbe, cocarde, corsaje, compozitii in buchete si aranjamente, etc..
Florile se scutura prematur atunci cand planta are parte de diferente mari de temperatura, curenti puternici de aer sau este supraudata, dand un semnal clar asupra problemelor de mediu sau ingrijire.
Inflorirea este posibila si in sezonul rece, atat timp cat planta are parte de temperaturi peste 22°C si lumina buna. Lipsa luminii poate fi compensata cu lumini speciale de crestere.
Fructul apare atunci cand polenizatorii au acces la planta. Din acest motiv, in cazul cresterii in interior este un fenomen destul de rar, care se poate petrece accidental. Florile pot fi insa polenizate manual, cu ajutorul unei pensule subtiri.
Fruct de Stephanotis floribunda
Fructele de Stephanotis au aspectul unui mango necopt, iar in interior se gasesc seminte. Planta este considerata usor de propagat din seminte iar timpul de maturare al fructului in vederea recoltarii semintelor este de aprox. 6 luni. Fructele de stephanotis nu sunt comestibile.
Toxicitate - Stephanotis nu este toxic si nu are efecte negative asupra oamenilor si animalelor, fiind considerat o planta "Pet friendly".
Tunderea se va face exclusiv atunci cand planta este in repaus si are scopul de reducere a dimensiunii sau intinerire. Partile afectate de boli si daunatori pot fi eliminate in orice sezon, in acest caz scopul fiind controlul si limitarea bolilor. Dupa taiere, planta genereaza cresteri noi, productive, in conditii de ingrijire corespunzatoare.
Repotting - mutarea plantei se va face atunci cand vasul initial devine neincapator (root bound). Acest fenomen se poate constata usor in special atunci cand radacinile ies masiv prin orificiile de scurgere ale ghiveciului. Noul vas va avea un diametru cu aprox. 2 cm mai larg - nu folositi recipiente de cultura prea mari.
Mutarea (replantarea) exemplarelor proaspat achizitionate se va face doar dupa aclimatizarea plantei in noul mediu (3-4 saptamani) si doar atunci cand planta este in crestere activa.
Ghidul general pentru replantare este disponibil aici: Replantare - Repotting. Cand si cum se face
Substratul ideal ofera o retentie medie de apa - poate fi un sol generic de calitate (amestec de turba) imbunatatit cu un material de aerare si drenaj (perlit, vermiculit, piatra ponce, bile de argila, scoarta, etc.).
Daunatori. Printre posibilii daunatori, se numara afidele, paduchii testosi, paduchii lanosi, thrips si acarienii (paianjenul rosu, fiind cel mai comun si agresiv). O gama completa de insecticide/acaricide poate fi gasita aici: Tratamente plante
Exista si tratamente biologice sau homemade, insa eficienta lor este discutabila sau nedemonstrata stiintific.
O verificare periodica a plantelor va face minuni - examineaza in mod regulat frunzele si aplica imediat tratamentul fitosanitar necesar in cazul in care apar daunatori. Cu cat acestia sunt identificati mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de a scapa de ei, fara daune permanente/semnificative asupra plantelor. In stadiile incipiente pot fi indepartati prin culegerea manuala sau prin curatarea frunzelor cu un jet de apa - insa aceasta este o solutie temporara, pana la aplicarea tratamentului fitosanitar adecvat.
Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:
Google: Recenzie pe Google
Facebook: Recenzie pe Facebook