Phalaenopsis 'Yellow Chocolate' - caracteristici si instructiuni de ingrijire
Un hibrid complex recent (inregistrat in 2017 de compania Orchis Flor.), cu origini asiatice, impresionant prin contrastul cromatic, dimensiunile medii, inflorirea abundenta, tipica grupului multiflora, Phalaenopsis Yellow Chocolate uimeste si atrage in egala masura colectionarii de orhidee si entuziastii genului.
Remarcabil prin robustete si prolificitate, fiind cunoscute specialistilor cazuri de producer atat de tije florale cat si de keiki, ocazional la acelasi nod, Phalaenopsis Yellow Chocolate isi rasplateste adeptii prin ingrijirea usoara si spectaculozitatea infloririi. Productivitatea ridicata asociata secventialitatii infloririi sugereaza evitarea totala a indepartarii tijelor florale (intotdeauna multiple, nu singulare!) ulterior caderii florilor, intrucat acest hibrid viguros este cunoscut pentru varietatea de susurprize pe care le ofera, mai ales in cazul unei ingrijiri adecvate.
Ca mediu de cultura, se preteaza in egala masura la cultura clasica, unde prefera scoarta de pin de dimensiuni moderate spre mari, ca si restul hibrizilor de Phalaenopsis, amestecata cu o parte muschi sphagnum la 3-4 parti scoarta, si eventual bile de ceramica expandata sau piatra ponce de granulatie mare, in proportie de 1 parte la 4 parti substrat total, insa da rezultate exceptionale si la cultivarea in sistem semihidroponic, atat timp cat adaosul de substante nutritive si fertilizanti substituie lipsa acestora din mediul de cultura anorganic utilizat in cadrul acestei metode. Totodata insa, acest hibrid poate fi cultivat cu succes si prin diverse alte metode, ce tin de ingeniozitatea si spiritual de initiativa a cultivatorului. Astfel, se poate experimenta cultivarea in recipiente din fibra de cocos, tip Kokodama, pe plachete de scoarta sau pluta, in sistem pendent, ca la speciile genului Vanda, daca se asigura un ghem de sphagnum si scoarta in jurul coletului, si daca fertilizarea si irigarea vor fi adaptate la acest tip de cultura, prin cresterea frecventei.
Intrucat speciile genului Phalaenopsis si implicit hibrizii lor sunt sensibile la putregaiul radacinilor, al coletului, la infectii bacteriene ce genereaza putregaiuri umede, se recomanda supravegherea cu atentie crescuta a irigarii, a administrarii fertiliantilor la dilutii corecte si interval adecvate, pentru a preveni arderea chimica a radacinilor, a pulverizarii, deoarece nu este recomandata stagnarea indelungata a apei pe frunze, asigurarea unei aerisiri corespunzatoare, si carantinarea pentru cel putin doua saptamani a plantelor nou introduse in colectii.
Recipientele utilizate pentru cultura lui Phalaenopsis Yellow Chocolate sunt reprezentate de ghivecele standard pentru orhidee, din material plastic transparent, pentru a permite observarea continua a dezvoltarii si starii de sanatate a radacinilor, prevazute cu perforatii suplimentare in peretii laterali, ce vor asigura un bun drenaj al apei administrate la irigare si totodata o aerisire eficienta a substratului si a radacinilor.
Irigarea se va realiza saptamanal, ca rutina generala, sau dupa caz, testand umiditatea substratului fie prin observare directa (picaturi de apa si condens depuse pe peretii interiori ai ghiveciului), fie prin metoda testarii cu un tutore de bambus, infipt in substrat. Daca la extragere acesta este uscat, se recomanda udarea, in caz contrar, daca se constata semne de umezeala, se va astepta pana la disparitia acestora. Fertilizantul va fi administrat la fiecare a 4-a udare, ducand la o rutina lunara de hranire a plantelor, insa in cazul sezonului cald, cand temperatura, fotoperioada (durata de timp in care radiatia solara este disponibila) si intensitatea luminoasa au valori ridicate, se poate opta pentru scaderea intervalului intre fertilizari, in scopul stimularii si accelerarii proceselor de crestere vegetativa. Se pot utiliza fie fertilizanti cu formule echilibrate, tip 20 – 20 – 20, sau se poate opta pentru o schema complexa, de fertilizanti cu formule specifice pentru crestere si respectiv pentru inflorire.
Plantele pot fi fie separate individual in containere de crestere sau se pot cultiva specimen care sa pastreze grupuri de keiki pe tije sau pe tulpina, pentru cresterea spectaculozitatii, conferirea volumului la inflorire si prezervarea unui mediu de cultura mai stabil, cu o inertie termica, chimica, hidrica, mai mare.
La acest hibrid, unii crescatori sustin existenta unui parfum ce trimite spre ciocolata, puternic, ce umple camera, aspect sugerat de altfel si de numele taxonului, insa totodata, o buna parte a entuziastilor care au experimentat cu acest taxon nu remarca prezenta parfumului, probabil coreland acest aspect cu lipsa unor parametric adecvati, asemanator cazului Liodoro Sweet Memory, unde intensitatea, prezenta sau absenta parfumului sunt profund influentate de temperatura si luminozitatea prezente in zona de cultura.
Temperatura de crestere recomandata nu va depasi negativ valoarea minima de 15,5 cu media situata in jurul valorii de 21 si maxima nu mai mare de 26 .
Luminozitatea recomandata pentru acest hibrid este tipica valorilor pentru genul Phalaenopsis, care include specii cu preferinte pentru valori scazute spre medii ale radiatiei luminoase, cel putin in cazul intensitatii luminoase favorabile speciilor de orhidee. In conditii de crestere (in ceea ce priveste acest aspect) similare genurilor Ludisia, Zygopetalum, Paphiopedilum, incadrandu-se in intervalul de 10000 – 16000 lux.
Referitor la ascendenta acestui hibrid, schema sa este complexa si in egala masura interesanta, intrucat contine poate cele mai atractive specii botanice ale genului Phalaenopsis, iar numarul acestora, de nu mai putin de 17 specii este cel putin impresionant chiar si pentru un taxon hibrid de Phalaenopsis, unde incrucisarea specifica este la ordinea zilei. Compozitia sa detaliata este urmatoarea: Phal. equestris 25,07%, de la care mosteneste caracteristica multiflorala si inflorirea abundenta, Phal. Amboinensis 23.45%, a carei prezenta se remarca in paleta cromatica impresionanta, Phal. Stuartiana 12.51% relevata prin forma si dimensiunea florii, precum si prin cromatica specifica prezenta la nivelul columnei, labelumului si al celor doua petale inferioare, Phal. Mannii 12.5%, celalalt taxon specific definitor al cromaticii, alaturi de amboinensis, Phal. Micholitzii 9.38% de la care mosteneste talia redusa, Phal. amabilis 5.69%, Phal. venosa 3.13%, Phal. violacea 3.13%, Phal. amabilis subsp. amabilis 2.35%, Phal. lueddemanniana 0.98%, Phal. aphrodite 0.92%, Phal. sanderiana 0.27%, Phal. hieroglyphica 0.2%, Phal. fasciata 0.2%, Phal. pulcherrima 0.1%, Phal. aphrodite subsp. Formosana 0.01%, Phal. schilleriana 0.01%.
La randul sau, Phalaenopsis Yellow Chocolate este unul din parintii hibridului Phalaenopsis Joy Spotted Cat, alaturi de specia botanica Phalaenopsis lueddemanniana.
Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:
Google: Recenzie pe Google
Facebook: Recenzie pe Facebook