Despre Smochin - cultivare/ingrijire si potential economic
Cultivarea Smochinului (Ficus carica) in Romania nu este o noutate - deja exista o istorie de cateva sute de ani, iar schimbarile climatice recente (in sensul de incalzire, imblanzire a iernilor) permit cultura la scara larga si in Romania, oportunitatea economica fiind foarte mare.
Desi in trecut Smochinul a fost cultivat cu precadere in sudul Romaniei deoarece clima este mult mai blanda, in ultimii ani au fost infiintate adevarate plantatii chiar si in zone de deal sau submontane.
Cresterea smochinului. Se dezvolta in mod natural sub forma de tufa, insa prin tunderi se poate obtine si forma de arbust cu coroana. Crestea este destul de rapida, iar recolta este abundenta, daca ne raportam la dimensiunile plantelor.
Smochinele - fructele apar o data sau de doua ori pe an, in perioada Iulie-August-Septembrie (in functie de varietate). Cultivarii renumiti de smochin prezinta proprietati specifice superioare (shelf life mare, gust, consistenta, marimea fructelor, productivitate). Fructele apar in primul an, in cazul exemplarelor dezvoltate achizitionate in ghiveci.
Taierile/tunderea smochinului - se fac in scop de obtinere a materialului pentru reproducere vegetativa, dar si pentru rarirea coroanei, eliminarea partilor uscate sau pastrarea formei. Smochinul nu necesita taieri frecvente sau complexe.
Rezistenta in gradina. Rezista pana -20°C (-30°C in cazul unor cultivari selectionati) fara pierderi semnificative. Rezistenta creste pe masura ce planta se maturizeaza, sistemul radicular se dezvolta, iar crengile devin mai groase. Este recomandata protejarea prin invelirea plantelor in primii ani cu folie microporoasa (folie anti-inghet, folie tip Agril, etc.). Cazurile de inghet la Smochin presupun deteriorarea partilor aeriene - insa radacina ramane vie, iar planta intra din nou in vegetatie in primavara.
Plantare. Exemplarele achizitionate in ghiveci se pot planta fara restrictii in perioada Martie - Noiembrie, deoarece au un sistem radicular deja format. Este recomandat sa evitati plantarea smochinilor in sezonul rece, chiar daca temperaturile sunt permisive, deoarece se vor adapta mai greu.
Pozitionarea in gradina. Pentru a va bucura de o fructificare abundenta, este recomandat sa plantati smochinul intr-un loc cat mai insorit, asigurand totodata si irigarea necesara (in special atunci cand planta este tanara). Amplasarea in apropierea unui gard (care ofera o protectie pentru vanturile din sezonul rece) sau in apropierea peretele unei case (care se comporta ca o sursa de caldura) prezinta avantaje semnificative de cultura, insa tineti cont de faptul ca Smochinul are nevoie si de spatiu pentru a se dezvolta.
Fertilizarea smochinului se poate face atat prin metode clasice (gunoi de grajd) cat si cu ajutorul fertilizantilor chimici sau alte tipuri de fertilizanti organici. Unii cultivatori folosesc produse cu NPK echilibrat, pe principiul disponibilitatii resurselor in sol din care planta isi va extrage nutrientii necesari.
Desi smochinul nu este foarte pretentios in privinta fertilizarii, fiind obisnuit la origine cu terenuri si zone aride, fertilizarea poate imbunatati productia si calitatea fructelor. Unele surse indica o singura fertilizare primavara, cand planta intra in vegetatie.
Udarea Smochinului. Desi planta supravietuieste foarte bine fara interventia umana, productivitatea si calitatea fructelor va fi direct influentata de udare. Cultivatorii folosesc sisteme de udare cu picurare ce asigura zilnic apa, in timp ce amatorii uda la 2-7 zile (in functie de pozitia plantei si ariditatea terenului). In perioadele cu precipitatii abundente udarile vor fi oprite.
Rezistenta la boli si daunatori. Smochinii sunt considerati ‘pest free’. Practic, singurele griji tin de achizitionarea plantelor, plantare, irigare si cules.
Curiozitati. Smochinii au durata de viata de pana la 200 ani. In Romania exista exemplare cu varsta de peste 100 ani.
Potentialul economic al smochinului este relativ usor de evaluat, daca ne gandim la tonele de smochine importate anual sub diverse forme (uscate, preparate sub forma de dulceturi sau proaspete in supermarketuri). In prezent exista numerosi mici producatori ce valorifica local productiile autohtone, insa acesta este doar un inceput.