Phalaenopsis amboinensis - ingrijire si caracteristici
Phalaenopsis amboinensis este o specie botanica descrisa de J.J. Smith in 1911, nativa din insula Ambon, Sulawesi, Indonesia si Papua Noua Guinee. Sinonimele cunoscute pentru aceasta specie sunt Phalaenopsis amboinensis f. flavida, Phalaenopsis amboinensis var. flavida, Phalaenopsis hombronii, Phalaenopsis psilantha, Polychilos amboinensis. Creste in zone umbrite, sub copaci, in paduri umede, la altitudini cuprinse intre 0 – 400 m. Este o specie de talie mica, cu preferinta pentru climate calde, dezvoltandu-se in statiuni epifite.
Se remarca prezenta frunzelor eliptice sau oblong lanceolate, de pana la 25 cm lungime. Infloreste pe tije laterale arcuate, de pana la 45 cm lungime, dezvoltate racemos sau paniculat, inflorescentele fiind insotite de bractee mici. Durata infloririi este indelungata, tijele emergand de obicei la sfarsitul iernii sau primavara. Diametrul florilor este de aproximativ 5 – 8 cm, avand atat petalele cat si sepalele sub forma de cupa, cu varfurile ascutite, insa destul de late incat marginile acestora sa se poata suprapune la baza. Florile poseda o culoare de fond crem spre galben pal sau portocaliu pal, brazdate de linii rosii – brune. Labelumul are dimensiuni reduse.
Necesitatile fata de radiatia luminoasa pentru Phalaenopsis amboinensis sunt scazute, tipice pentru reprezentantii genului, incadrandu-se in intervalul de 10000 – 12000 lux. Se recomanda expunerea la lumina matinala. Cand lumina este slaba sau fotoperioada este redusa (necesarul speciei este de minim 10 ore pe zi), Phalaenopsis amboinensis isi va incetini cresterea. In conditii de apartament, se recomanda suplimentarea cu lumini artificiale.
Temperatura ideala de crestere pentru aceasta specie se va situa in intervalul de 27-31 ℃ ziua si 22-23 ℃ noaptea.
Umiditatea de crestere a speciei Phalaenopsis amboinensis, in cazul cultivarii in ghivece, va fi de 60 – 65%, sau de 75 – 85% in cazul cultivarii pe plachete de scoarta, insa aceste valori ar trebui sa fie corelate cu tipul de substrat folosit si temperatura ambientala. Este de mentionat faptul ca de multe ori, Phalaenopsis amboinensis a reusit sa surprinda crescatorii cu puterea sa de adaptare, prosperand in conditii cu mult diferite fata de cele din mediul sau natural.
Substratul utilizat pentru cultura va fi reprezentat de scoarta de pin de calibru 12 – 16 mm, amendata cu componente ce contribuie la conservarea umiditatii, ca muschi sphagnum, perlit sau carbune, pentru o aerare mai buna a substratului.
Irigarile vor fi abundente si frecvente, tinand cont de substratul folosit si temperatura, intrucat Phalaenopsis amboinensisprefera umiditatea ridicata pe tot parcursul anului. Se recomanda ca apa utilizata pentru udare sa fie usor calduta, sau la temperatura camerei. Anterior administrarii unor noi irigari, se recomanda observarea radacinilor, si realizarea udarii doar atunci acestea au culoarea argintie. Udarea se va realiza in cursul diminetii, pentru a permite zvantarea radacinilor pana la venirea serii, cand temperatura urmeaza sa scada usor. Se va indeparta intotdeauna excesul de apa, pentru a preveni putrezirea radacinilor.
Fertilizarile se vor realiza la concentratii de 25 – 50% din doza recomandata de producator, frecventa acestora fiind regulata, fie saptamanala, fie din doua in doua saptamani. Fertilizarile se vor realiza ulterior irigarii, pentru a evita arderea chimica a radacinilor.
In perioada iernii, se va opta pentru reducerea cantitatii de apa administrata, mai ales in cazurile in care temperature va scadea. In egala masura, in aceasta perioada se recomanda si sistarea fertilizarii. Replantarea se va realiza cand se remarca demararea dezvoltarii de noi radacini, frecventa replantarilor fiind de o data la aproximativ 2 – 3 ani. In cazul in care se remarca probleme ale sistemului radicular, se recomanda replantarea imediata.
Vrei sa vezi mai multe articole si sa acumulezi mai multe cunostinte? Acest articol este oferit gratuit, insa poti sustine secretgarden.ro cu o recenzie aici:
Google: Recenzie pe Google
Facebook: Recenzie pe Facebook